Verslagen van de Floristische werkgroep.  
    Aangepast:
17-02-2007


Jaarverslag 2007

Dit jaar zijn we vanaf half april tot begin september elke dinsdag naar buiten geweest.
In het jaarverslag van vorig jaar meldde ik dat we geschokt waren toen we te horen kregen dat er plannen zijn om de collecties uit het MEC, waaronder het herbarium, af te stoten. Aan het herbarium besteden we als werkgroep heel veel tijd. Bij het afsluiten van dit werkjaar hoorden we dat de collecties blijven bestaan.
Gras is om in te liggen, deel 102 september 2007 Over het nut van het leveren van de verspreidings-gegevens aan de gemeente door Joep Spronk heeft wat stof doen opwaaien. Het blijkt dat Klein glaskruid (Parietaria judaica) in onze Atlas op de rode lijst staat en deze plant is ook wettelijk beschermd. We vinden dat de gemeente Eindhoven deze plant niet zomaar had mogen verwijderen. We zijn op het einde van het jaar nog in overleg met het bestuur hoe we hier verder mee om zullen gaan.

Dit jaar hebben we weer een aantal nieuwe vondsten gedaan. Zoals: Stijf hardgras (Catapodium rigidum), Dreps (Bromus secalinus) en Klein fakkelgras (Rostraria cristata). Dat was smullen voor onze grassen liefhebbers.

Dat onze hobby niet ongevaarlijk is heeft een lid van de Werkgroep afgelopen zomer ervaren. Ze had één teek opgelopen tijdens een excursie. Ze heeft daar niet alleen Lyme opgelopen maar ook het tot nog toe niet of nauwelijks in Nederland voorkomende TBE (Tick Borne Encephalitis) ook wel FSME genoemd. Ons lid is er erg ziek van geweest.

Wij gebruiken als werkgroep al jaren internet om onze kennis met anderen te delen. Wij houden ons gedeelte van KNNV site zelf bij. Vanaf maart dit jaar staat ons gedeelte op een andere computer. Vanaf april houden we bij hoeveel er gebruik wordt gemaakt van onze site. Deze gegevens zijn niet heel nauwkeurig maar geven wel een indicatie.
Daar komen verrassende dingen uit. Van de 20 meest geraadpleegde documenten heb ik een lijstje gemaakt.

Korte naam documentAantal keren bezocht
Floristische werkgroep717
Gras85 Platanus hispanica464
Publicaties457
Glossary English/Dutch443
Gras87 Bosaardbei en Schijnaardbei281
Gras99 Nieuwe taxa269
Gras98 Pelterheggen240
Gras79-80 Planten in de Mosbulten237
Gras71 Watersla en Waterhyacint235
Woordenlijst Nederlands/Engels206
Gras69 Triticale202
Gras82 Laaglandbeken en Planten200
Gras88 Twee veldgidsen192
Atlas van de flora van Eindhoven185
Eng_Ned (tabel)175
Ned_Eng (tabel)170
Handleiding Sterrenkroos - Callitriche159
Gras84 Wat vind ik in de tuin159
Gras70 Callitriche - Sterrenkroos (2) 144
Gras93 Lobelia inflata137

Dat Floristische werkgroep en Publicaties een hoog aantal geven, is logisch omdat je via die documenten bij de andere kunt komen. Eigenlijk moeten we die niet mee tellen.
Heel opvallend is dat het botanisch woordenboek Engels-Nederlands (Glossary English/Dutch) veel wordt geraadpleegd. Trouwens de Woordenlijst Nederlands-Engels staat ook hoog.
Voor het hoge aantal van Gras85 Platanus hispanica heb ik geen verklaring. Misschien hebben hier zoekmachines invloed op. Zou er veel op hispanica worden gezocht.
Onze belangrijkste conclusie is wel dat er veel gebruik wordt gemaakt van de gegevens op onze site. Dat weten we dankzij de telling. Voorheen hadden we er geen idee van.
Kijk op de website van Floristische Werkgroep KNNV afdeling Eindhoven.

Namens de werkgroep, Wim van der Ven.

Terug naar Verslagen